Koffie in Italië – dit zijn de do’s en dont’s

7. februari 2014 Posted by Mieke

Italië is één van de favoriete vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders, en zeker niet zonder reden. In Italië vinden we prachtige stranden, restaurants met fantastische menu’s en een rijke culturele historie: voor ieder wat wils. Steden als Rome en Milaan staan hoog op het lijstje voor cultuur- en mode liefhebbers. Gebieden als Ligurië en Toscane staan bovenaan het lijstje van natuurliefhebbers en vakantiegangers die willen ontspannen. Goede koffie is in Italië een echte nationale drank, voor toeristen is het dan ook een waar genot om een echte Italiaanse ‘caffè’ of ‘ristretto’ te drinken als ze op vakantie zijn. Hierbij een kleine guide voor het drinken van koffie in Italië.

Koffiesoorten om te bestellen

De Italianen zijn meester in het aanbieden van verschillende koffiesoorten. Voor iedere bezoeker aan Italië is het slim om de belangrijkste uit het hoofd te leren. Ten eerste is er de ‘caffè’, dit is vergelijkbaar met de espresso zoals we die in Nederland kennen. De ‘doppio’ is een dubbele espresso. De ‘caffè lungo’ en de ‘caffè macchiato’ zijn in Nederland ook steeds beter bekend: lungo is een espresso die iets langer door is laten lopen, waardoor er verhoudingsgewijs meer water bij zit. De macchiato is een espresso met toefje melkschuim.

De in Nederland iets minder bekende soorten

Een Italiaanse koffie die in Nederland iets minder bekend is, is bijvoorbeeld de ‘ristretto’. Dit is een hele kleine en extra sterke espresso. Ook de ‘cortado’ noemen we in Nederland anders, dit is een espresso waar een beetje warme melk aan toegevoegd is. Voor de liefhebber zijn dit dus zeker soorten om uit te proberen op een Milanees terrasje of ergens anders in dit mooie koffieland.

Tijd van bestellen

Iedere Italiaan weet dat je een cappuccino na een uur of 11 ’s morgens echt niet meer kunt bestellen. De cappuccino is bedoeld voor de ochtend, en ’s middag of ’s avonds na de maaltijd wordt er een espresso gedronken. Een espresso zorgt er namelijk voor dat de maaltijd beter en sneller verteerd wordt, terwijl een cappuccino (waar melk bij zit) dit proces juist niet versneld. Het is van toeristen inmiddels enigszins geaccepteerd om ’s avonds een cappuccino the bestellen, maar eigenlijk is het tegen de culturele regels in! Wie echt Italiaanse wil over komen besteld dus gewoon een smaakvolle espresso na de maaltijd. Voor wie heerlijke Italiaanse koffie in huis wil hebben, verkoopt Lavazza gelukkig ook traditionele Italiaanse koffie in Nederland.

Foto: lavazza.com

 

 Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.